Muistutan, etten ole tämänkään alan asiantuntija, vaan jaan oman projektini kautta syntyneitä ajatuksia ja ahaa elämyksiä. Mutta niin, mistä oikeasti aloittaa kodin raivausprojekti?
Pääasiahan tässä on se, että aloitat. Vaikka vartin tai puoli tuntia päivässä. Näin pääset alkuun ja saat hahmoteltua kodin ongelmakohdat, jotka sinulla on tavoitteena saada järjestykseen.
Hyvät aloituskohteet
Meidän kodin puhdistusprojekti lähti käyntiin jo hieman huomaamaatta ennen päätöstä varsinaisesta projektista niin, että kävin oman vaatekaappini läpi noin vuosi sitten, kun raskauksien jäljiltä ei vanhat vaatteet enää päälle sopineet. Ja mielestäni tämä onkin helppo tapa lähteä projektissa liikeelle. Käydä läpi omat ja lapsien vaatteet, karsia pienet, kuluneet ja rikkinäiset pois ja pyrkiä jättämään vain sellaiset, jotka todennäköisesti päätyvät myös käyttöön.
Hyvä aloituskohde on myös lehdet, pahvit, rikkinäiset tavarat ja muut roskiin ja kierrätykseen vietävät asiat. Nämä kun helposti pääsee kertymään nurkkiin ja kaappeihin viemään turhaa tilaa.
Kuiva-ainekaappiin kertyy ajan mittaan monenmoista purkkia ja pussukkaa. Nämäkään ei kuitenkaan määräänsä kauempaa säily ja ruokakaapit onkin oiva aloituskohde. Heitä pois vanhat ja sellaiset pakkaukset, joissa on pohjalla pieni tippa. Tämän tipan voit siirtää pienempään purkkiin, jos uskot sen menevän vielä käyttöön päivämäärän puitteissa.
Kierrätä vanhat koneet ja laitteet. Monille varmasti tuttu ongelma, koska tekniikka kehittyy huimaa vauhtia, tuppaa laatikoihin ja kaappien perälle kertymään vanhoja koneita ja laitteita. Nämä on hyvä kierrättää asianmukaisella tavalla viemästä turhaa tilaa kotonasi.
Keittiöastiat. Kattila ja pannukaappi kannattaa raivata kuluneista ja kahvapuolista keitto- ja paitoastioista. Rikkinäiset juomalasit ja lautaset sekä kuluneet muoviastiat. Nämä on hyvä hävittää jo ihan terveyssyistä.
Sitten on vessan kaapit. Uskon, että monille kertyy vanhoja meikki-, lakka- ja rasvapurkkeja ja purnukoita, joissa saattaa olla tippa pohjalla. Sääntö: jos et ole käyttänyt sitä viimeisen vuoden aikana, tuskin tarvitset sitä enää. Ja usein näilläkin tuotteilla on parasta ennen päivä.
Liinavaatteet. Näitä saadaan usein lahjaksikin ja monilla liinavaatekaapit pursuavat yli äyräiden. Välillä on hyvä laittaa kierrätykseen ne, jotka vähiten miellyttää silmää ja hävittää kulahtaneet.
Paperit. Uskon, että meillä monella on tapana säilöä kaikki mahdolliset "tärkeät" paperit, jotka ovat kertyneet kaappiin jo maa aikojen alussa. Nämä vie uskomattoman paljon tilaa. Vanhat ja tarpeettomat paperit ja asiakirjat on hyvä käydä läpi ja hävittää asianmukaisesti.
Ei mainoksia! Postilaatikkoon lappu "ei mainoskia". Ensinnäkään ne mainokset ei kerry sinne nurkkiin lojumaan, eivätkä pääse luomaan ns. tarvetta ostaa, esim. alennuksesta jotakin mitä et oikeasti todella tarvitse ja joka päätyy lopulta vain kaappiin lojumaan ja viemään tilaa.
Ystäväni ja tulevan ammatijärjestäjän sanoin: "Elämä on liian lyhyt säilyttääksesi kodissasi jotakin mistä et pidä tai mitä et oikeasti tarvitse!"
Toinen hyvä lähestymistapa on valita yksi huone, josta lähteä kaappi tai hylly kerrallaan käymään tavaroita läpi.
Mistä projektimme alkoi?
Olemme ystäväni, tulevan ammattijärjestäjän kanssa käyneet nyt läpi meidän kodinhoitohuoneen, josta tämä yhteistyöprojekti sai alkunsa. Kodinhoitohuone oli meidän kodissa selkeä ongelmapiste. Sinne kertyi pöydille jos jonkinlaista tavaraa, pyykkiä ja purnukkaa. Ensin kävimme läpi liinavaatekaapin, jossa meillä säilytettiin petivaatteet, pyyhkeet, verhot, pöytäliinat ja erilaiset viltit ja pienet matot. Ja koska hyllyille oli jäänyt raivauksen välissä tyhjää tilaa, olin piilottanut sinne pussessa lasten syntymäpäiväkoristeita, koska niille ei ollut meidän kodissa tilaa eikä omaa paikkaa 😅.
Valikoimme kaapista jätettävät ja pois heitettävät asiat, pääperiaatteena oli se, että heitetään pois ne, mitkä todennäköisesti jäisi kaappiin vain lojumaan ja mitä ei oltu käytetty viimeisen vuoden aikana ollenkaan ja jätimme ne jotka valitsisin mieluiten käyttöö. Projektin suuntaviivana toimii muutenkin yleisesti ajatus: Miksi säilöä kaapissaan tilaa viemässä jotain, mistä ei itse tykkää tai mitä ei todennäköisesti koskaan tule käyttämään? Nämä asiat karsitaan pois ja viedään kierrätykseen.
Kierrätykseen vietävää kertyi tuosta yhdestä isosta liinavaatekaapista kolme jätesäkillistä! Kaksi laitoin eteenpäin suoraan ja yksi viedään kierrätyskeskukseen.
Tässä uuteen kotin muuttavat säkit
Seuraavan kohteen kimppuun
Seuraavana kävimme läpi pesuaineet ja siivouskomeron! Huh miten paljon ihmiseltä löytyy erilaisia, vanhoja pesuainepulloja ja purkkeja, suurimmassa osassa tippa pohjalla! Näistä osa yhdistettiin samanlaisen aineen kanssa ja osa laitettiin suoraan eteenpäin heille, joilla tarve oli. Itsellä kun ajatuksena on siirtyä kokonaan ekolokisempiin tuotteisiin myös pesuaineissa.
Ennen kuvassa tasolla olevat tavarat olivat siis kaapissa tai sen päällä, meinasi vain taas unohtua tuo ennen kuvan ottaminen. Ehkä alan sen pikku hiljaa muistamaan 🙈
Siivouskomero, harmi että aina se ennen kuva unohtuu 😅
Kummasti projektin edetessä jäin tavallaan hommaan koukkuun, kun näin kuinka kivalta kaapit ja tasot näyttivätkään raivauksen jälkeen! Meillähän on ihanan näköinen koti! Kädet oikein syyhyävät päästä jatkamaan. Ja kuinka helppoa kodinhoitohuoneen siivoaminen ja pyykihuolto siellä nyt onkaan!
Suosittelen kyllä lämpimästi kääntymään ammattilaisen puoleen, jos aloitus tuntuu vaikealta.
Käy lukemassa myös artikkelini "Ajatuksia haasteen takana" täältä:
Mistä sä oot lähtenyt liikkeelle tavaran vähentämisessä? Ja mitä tunteita projekti herätti?
Lisää kommentti
Kommentit